Tuesday, 19 February 2019

Kdrama Review Priest

Hai guys!!

Image result for priest drama korea


Aku baru je habis marathon drama Korea, Priest. Memang dah lama berniat nak tengok sejak drama ni mula ditayangkan November tahun lepas. Cerita dia pasal satu kumpulan Regia 643 yang diketuai paderi Moon. Anggota lain terdiri daripada seorang paderi muda nama, Oh Soo Min, detektif Koo, businesswoman Ms. Shin dan seorang hacker, Joon Yong Pil. Diorang nak tangkap syaitan yang masuk dalam badan manusia dekat satu hospital ni. Dekat hospital tu, ada seorang doktor perempuan, Ham Eun Ho. Kejadian rasukan syaitan tu berlaku di sekitar Ham Eun Ho dan rupanya syaitan tu ada kaitan dengan sejarah silam Eun Ho dan Soo Min. Dulu, hero dengan heroin tu hilang ingatan selepas Eun Ho lepaskan syaitan tu dari satu peti besi. Sebab tu Soo Min nak jadi paderi untuk tangkap syaitan tu. 

Drama ni punya plot twist memang tak di jangka. Tak percaya? Tengoklah dekat episod 16 (kalau tak salah). Dah nak ending tu pon ada lagi plot twist. Watak-watak dia suspicious walaupun muka orang kena rasuk tu tak terlalu menakutkan. Ada part-part romantik tapi tak banyak lah. 

Pelakon drama ni :-
- Yeon Woo-Jin sebagai Oh Soo-Min
- Jung Yoo-Mi sebagai Ham Eun-Ho
- Park Yong-Woo sebagai Moon Ki-Sun

Pengarah : Kim Jong hyeon
Penulis : Moon Man Sae
Genre : Horror , Medical, Supernatural, Thriller
Episod : 16 episod

Image result for priest korean drama

Sunday, 23 December 2018

Temuduga dan Mock Teaching


Beberapa hari lepas aku menerima panggilan temuduga di sebuah sekolah agama sekitar Selangor. Pemberitahuan tersebut aku terima sehari sebelum hari temuduga. Ini kali pertama aku pergi temuduga kerja dan perlu melakukan mock teaching. Aku sampai pada pukul 9.00 pagi iaitu 30 minit awal dari waktu temuduga. 

Proses temuduga : 

1) Isi borang maklumat diri
- Tulis dengan kemas dan sediakan gambar passport (jika perlu)
- Kepilkan bersama resume (jika diminta)

2) Menjawab soalan-soalan bertulis
- Tulis Surah Al-Fatihah tanpa sebarang rujukan
- Isu dunia pendidikan masa kini dan bincangkan
- Soalan tajwid
- Bincangkan tentang Syiah
- Sebab mereka perlu mengambil anda bekerja

3) Sesi temuduga
- Perkenalkan diri
- Kenapa nak jadi cikgu?
- Subjek apa yang anda boleh ajar?
- Jika dikelilingi oleh orang-orang atau persekitaran yang negatif, apa tindakan anda?
- Jika ketua/rakan sekerja anda memarahi anda di hadapan orang ramai seperti sewaktu mesyuarat, apa reaksi anda?
- Jika rakan anda menceritakan keburukan ketua di hadapan anda, apa tindakan anda?
- Jika anda tidak tahu mengenai sesuatu hal berkaitan kerja, kepada siapa anda akan rujuk?
- Mengapa kami perlu mengambil anda bekerja?

4) Mock Teaching
Memandangkan ini pertama kali aku kena mock teaching dan tidak diberitahu perlu mengajar subjek apa, berapa minit kena teaching, slide/whiteboard etc, maka aku prepare slide untuk subjek Sains (3 pages je termasuk tajuk). Silap aku sebab tak tanya/tak tahu atau silap dia sebab tak inform maklumat tu. Takkan semua calon kena call dia tanya. Ke macam mana? Entahlahhhhh nak. Maybe kalau untuk jadi cikgu guna whiteboard, untuk jadi pensyarah baru prepare slides
So, aku kena mock teaching tanpa slide, tulis kat whiteboard, ajar dalam masa 5 minit di hadapan 2 orang interviewer. Fortunately aku hafal & print slide. Interviewer tu react macam student, buat-buat tak fokus, tak sihat etc. Layan kan sahaja lah labuuu. 

5) Baca Al-Quran
Bacalah dengan tertib, ikut tajwid. Kalau pandai tarannum lagi bagus. 


Sekian saja pengalaman pertama aku pergi interview nak jadi cikgu. 







 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI