Saturday, 10 December 2016

Kisah "pump" baby

Assalamualaikum.

Hai!!

Masa presentation dalam kelas Khamis baru ni, one of my classmates present tentang TRAP sequence. Aku pon first time dengar pasal TRAP sequence tu. Apa dia TRAP sequence ni? Nama panjang nya, Twin Reversed Arterial Perfusion Sequence. It is about twin baby that share same placenta. Placenta ni lah yang pisahkan sistem darah ibu dengan sistem darah anak tapi masil menghubungkan kedua-duanya. Ia dihubungkan kepada baby melalui uri untuk pastikan baby tu dapat oksigen, nutrient dan sebagainya. Tapi apa yang terjadi dengan baby yang mengalami TRAP sequence ni? 
Gambar dari Google

Keadaan twin tu macam dalam gambar ni. Seorang twin adalah normal dan dipanggil "pump" twin. Seorang lagi twin tidak mempunyai jantung / kepala / kedua-duanya. Lebih kurang senang cakap badan dia bahagian atas tak ada. Jadi, jantung "pump" twin akan bekerja lebih kuat untuk mengalirkan darah ke twin yang satu lagi. Semakin besar saiz abnormal twin, semakin kuat jantung "pump" twin perlu bekerja untuk support kedua-duanya. Ia akan mendatangkan risiko heart failure dekat "pump" twin. Inisiatif yang boleh diambil ialah block the blood flow to save the "pump" twin. Yang part ni doktor-doktor tau la. 

Tapi dalam kes yang classmate aku present tu, dua-dua baby tu meninggal dalam kandungan. Memang sedih yang teramat sangat masa dengar cerita tu. How strong the "pump" twin is to keep support another twin till the end. Takziah diucapkan pada keluarga twin tersebut. Allah lebih sayangkan twin tu. 

To know more about this, refer TRAP sequence
 

Thursday, 1 December 2016

Panda 3000 patah perkataan

Credit to Google Image
Assalamualaikum

Hai!!!

Memandangkan kelas pukul 1 petang tadi batal, maka kita balik rumah terus. Kelas pukul 3 petang dah tak pergi dah. Haha. Sebab kena tengok orang present je. Tadi one of my classmate masuk kelas, muka macam tak ada mood. Pucat. Ingatkan mood swing ke apa ke. Tiba-tiba seorang lagi masuk muka yang sama. Dua-dua orang ni memang selalu carpool kalau pergi kelas. Aku mulalah syak diorang ni accident tengah jalan tadi. Sekali bila tanya, rupanya tidur lambat siapkan assignment yang nak kena hantar sebelum pukul 4 esok. Masing-masing dah lama tinggalkan dunia assignment ni. Yang fresh grad pon dah tak berapa fresh sangat. Culture shock lah sekejap. Sebelum ni bila nak siapkan 1000-1500 words assignment pon tak tahu nak goreng apa dah. Inikan nak buat 3000 words pasal professional conduct. Memang goreng rebus semualah nak bagi sampai 3000 words tu. Macam tulis cerpen pon ada. Google punya Google, copy, paste, Ohh panjang dah ni. Bila tukar jadi ayat sendiri, ehhhh apasal makin kurang pulak words ni. Help!! Give me idea. Sementara tunggu confirmation kelas batal ke tak tadi, semua pakat bincang assignment. Mungkin boleh tokok tambah idea orang lain lagi. Adoi. Tidur lambatlah jawab nye malam ni. Fighting!!! Lepas ni kalau setakat buat assignment 1500 words tu boleh buat sambil tidur je lah. =P Apa ada hal. Bersama-samalah kita jadi panda pergi kelas pagi esok. 
 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI