Monday, 18 December 2017

Kelantan Trip 2 (D&D Budget Inn)


Hai!!

As promised, aku nak share hotel bajet yang kami tinggal untuk 2 minggu selama dekat Kelantan. Since kami dapat tahu kena pergi HUSM ni dah last minute, Jumaat nak pergi, Isnin baru tahu, so, memang rushing lah nak booking hotel. Selagi boleh nak yang murah dan selesa. Memang dah plan tak nak stay homestay sebab agak mahal + bukan nak masak pon dekat sana. Google punya Google, jumpa 2 hotel yang bagi harga berpatutan. Salah satunya, D&D Budget Inn. Untuk 15 hari, dapat harga RM 380. Siap free wifi, bilik aircond, dobi layan diri, TV, attached bathroom dan 4 katil single. Sebelum sampai hotel tu, aku memang tak expect apa-apa sebab murah kan harga dia. Sekadar ada pon tak apa. 

Hotel tu sebelah kedai ni. Ada tempat parking dekat depan dan belakang hotel.

Sejadah, kerusi, sinki, tuala, selimut, penyangkut baju, surah Yassin pon ada

Shower cream, shampoo, conditioner disediakan

Cebok, baldi, tisu tandas, berus tandas disediakan.
Ada bocor sikit siling bilik air yang kami duduk ni especially masa hujan lebat

Pandangan dari depan pintu bilik air. Yang meja dekat luar bilik tu ala-ala receptionist punya meja especially untuk yang dah booking. Dekat penjaga kaunter tu lah kami mintak nak itu ini. hehe.




Kalau nak top-up air ke, nak iron baju ke, semua ada dekat depan kaunter receptionist tu. Nak mintak penyapu ke, vacuum ke, mintak je. Kami siap mintak iron board + iron bawak masuk bilik.

Seriously, service memang tip top. Tak sangka bilik lawa + lengkap. Kami siap mintak selimut lebih sebab Kelantan sejukkkk amat. Nak mandi pon sejuk oi. Owner siap bagi ampaian letak dalam bilik sebab musin hujan + banjir masa kami pergi sana. Kalau nak basuh baju, boleh minta staff basuhkan tapi bayar dekat dia RM1 (service) + RM1 (sabun) kalau tak salah. Kami beli sabun basuh sendiri, basuh pon sendiri. Senang. Lepas tu pergi keringkan dekat dobi lain, bayar RM5. Sobs sobs. Banyak dobi, kedai makan dengan kedai komputer/printer etc dekat situ. Dekat dengan Mydin, Watson, Guardian, Domino's pizza, bank apa semua ada lah. Yang tak berapa ok ialah kau boleh dengar alarm jiran sebelah lagu baby shark + anak dia menangis. Heh. Aku tidur mati, tak dengar apa. =P Classmates aku yang cerita. 

Sebelah hotel tu ada kedai nasi kerabu famous. Lauk kambing bakar, daging bakar, ayam bakar. Ada sekali tu, owner belanja kami sarapan. Pepagi buta makan nasi kerabu. Tak ada lah pagi sangat, pukul 9 dah masa tu. Last-last, terbiasa makan nasi pagi-pagi. Masa last day, melantak nasi ayam pedas + daging bakar untuk sarapan dekat kedai tu. Ada orang bawak list penuh kertas A4 kawan-kawan dia tempah makanan. 


Recommended. 


Tel. No. : Cik Dah (019-9377566)

Better whatsapp je la. Senang Cik Dah nak reply

Kelantan Trip 1 (introduction)


Hai!

Trip ni dah nak basi dah ceritanya tapi aku baru ada masa nak tulis dekat blog. =) Aku ada subjek Elektif untuk semester ni. Ala-ala praktikal tapi 2 minggu je. So, aku pilih nak pergi HUSM, Kubang Kerian. Since aku tak berapa pandai drive, aku in charge as manager. Segala perbelanjaan dan tempat tinggal, aku yang uruskan. Bukan bayar kan =D Aku punya personal budget untuk 2 minggu dekat sana lebih kurang RM600 termasuk makan, minyak kereta, penginapan, tol dan lain-lain. Aku pergi dengan lagi 3 orang classmates. Naik Myvi je sebuah. 

Belanja untuk 2 minggu (share 4 orang):-

Minyak kereta : ~RM230 
Penginapan :- RM 380 (termasuk deposit RM100)
Tol :- ~RM100

Total yang aku belanja termasuk makan, jalan-jalan, souvenir etc : RM 569
Aku banyak habiskan duit part makan since harga makanan dekat Kelantan murah kalau nak banding dengan KL, memang aku kerja makan aje la. Kereta pon tak pakai sangat dekat sana sebab pergi HUSM jalan kaki. Tak nak bayar parking dekat HUSM sebenarnya. =D

HUSM

Ni kitorang tolong buatkan lab work orang lain sebab tak ada kerja




Sebenarnya apa yang aku belajar sekarang ni tak related dengan kerja-kerja lab pon tapi masa dekat HUSM ni diorang bagi peluang buat lab. Teringat pulak zaman degree. Dah lama tinggal. 

Nanti aku buat specific entri untuk penginapan dengan tempat yang kitorang pergi + makanan. =D . Ni intro je. 

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI