Monday, 2 December 2019

Bercuti 3H2M di Cameron Highland [Big Red Strawberry & Green Garden View]

Hai Assalamualaikum!!


Nak sambung part 3 pulak untuk percutian ke Cameron Highland. Boleh refer SINI untuk baca kisah hari pertama dan kedua. Actually perut aku kurang sihat sepanjang berada di CH, siap nak pergi klinik lagi. Dan untuk pengetahuan readers, aku sedu macam baby-baby tu masa hari ke 2. Seksa oii. 

Pagi-pagi hari Sabtu, nak balik tu, kitorang singgah Big Red Strawberry Farm dulu. Serius ramai orang. Ramai sangat. Nasib baik parking banyak. Aku datang situ semata nak makan dan bergambar. Masuk je kafe dia, beratur manusia. Gigih lah aku beratur juga. Sambil-sambil tengok harga makanan. Tercekik makkkkk. Mahaiii. Mana tak mahal kalau nasi lemak dah dekat RM6? Kalau kat KL pon, sebungkus boleh dapat RM1. Yang istimewa nya sambal strawberi la. Tapi.... ikut citarasa orang la kot.  Tengah sedap menikmati pemandangan tanaman-tanaman dekat situ sambil breakfast, perut aku buat hal. Terus chau... Tak dapat nak bergambar sakan. Aku sampai tak boleh nak berjalan bila perut tiba-tiba sakit. 


Lepas dah reda sikit, terus ke Kea Farm lagi sekali sebab nak singgah Puku Cafe. Nak beli aiskrim. Semata-mata uolsss... Then shopping jagung dengan bunga untuk bawa balik. 



Dalam perjalanan balik tu, singgahlah Avant Chocolate + Green Garden View. Actually dekat Avant tu ada kedai jual-jual coklat, jem, gitu je la. Dekat GGV tu ada cafe jual aiskrim dan kek. Menu lain tak pasti la pula. Lepas tu ada permainan apa tah untuk kanak-kanak. Aku masuk dalam taman yang ada haiwan-haiwan tu. Bayar RM6 kot sekali dengan 2 bungkus makanan untuk bagi haiwan makan. Aku pilih nak bagi arnab dan kambing makan. Tapi boleh pulak arnab tu tak makan apa aku bagi. Caissss. Kambing pulak macam tak makan setahun. Takut aku. Nasib dia tak panjat keluar dari kandang. 

Baru bangun tidur tapi sibuk nak bergambar
I love this port. Colourful.


Ketar jugak kaki nak stabilkan diri. Maklumlah hyperactive tapi tak athletic. Heee.

Lepas dah makan-makan, posing sini sana, kitorang pun balik. Nasib tak jem sebab orang ramai baru datang. Kitorang dah gerak balik. Total perbelanjaan dalam 1k jugak sebab banyak habis dekat makanan dan shopping souvenirs. Kalau takat tol, minyak, hotel tu je, tak mahal pun.

Next, ke mana kita?







Sunday, 1 December 2019

Bercuti 3H2M di Cameron Highland [Lavender Garden, Abang Strawberry & Cophthorn Hotel]

Assalamualaikum

Sambung lagi coretan perjalanan ke Cameron Highland. First part boleh baca dekat Part 1

Lepas minum-minum di BOH, kitorang bergerak ke Cameron Lavender GardenWell, semua tahu nak buat apa kalau dah sampai tempat lavender ni. Yessss. Makan aiskrim perisa lavender. Tiket masuk RM10 untuk seorang dewasa dan satu kon aiskrim RM8.00. Kau rasa? Demi nak merasa, beli aje lah.
Tak cukup satu you all. Kena rasa dua-dua. Obviously strawberi lagi sedap. Tapi perisa lavender tak seteruk yang aku sangka. Maybe dia dah improve resepi. Heeeee.


Ada banyak port nak bergambar. Memang instagramable betullah

Tempat dia macam purple castle. Bolehlah perasan jadi princess kejap

Tadaaaaa

Pusing...pusing....pusing....

Welcome to my castle




Snow white and the seven dwarfs


Love lock to make a wish. Aku cuma sibuk makan aiskrim. Tak ada apa nak di wish kan.


Lepas melawat castle yang telah lama beta tinggalkan, Hahaha. Belilah souvenirs or cotton candy sebelum balik. Parking dekat sini ok la. Satu dekat depan Lavender Garden. Satu lagi seberang jalan sikit. It's okay sebab ada orang jaga parking nak tunjuk parking penuh ke tak.

After that, singgah lunch dekat 200 Seeds Cafe atau Abang Strawberry. Dekat sini memang famous Nasi Lemak Sambal Strawberry. Tapi banyak menu lain lagi. Pricey? Yes tapi normallah tempat pelancongan. Aku prefer nasi goreng sambal strawberry. Memang sedap. Kalau nak rasa strawberi salut coklat, tak prefer dekat sini. A bit expensive. Singgah je la pasar malam. Lagi gemok dan banyak strawberi boleh dapat walaupun dengan harga sama. Tapi scones dia lagi sedap, lembut dari scones dekat BOH. 

Nasi Lemak Sambal Strawberi

Sebelum check in dekat Cophthorne Hotel, kitorang lepak-lepak dulu dekat KHM Straberries & Jam. Dekat sini boleh petik strawberi tapi aku tak rajin. Just nak minum-minum, makan aiskrim, tengok pemandangan. Kat sini tak de designated parking. Sukati lah nak parking tepi jalan tu cemana.

Dah check in tu, rehat-rehat. Malam lepas Isyak baru gerak ke Pasar Malam Golden Hill Brinchang. Sekali masuk parking, RM3. Memang rambang mata nak beli apa. Since masa rombongan sekolah sedekad dulu aku tahan nafsu nak beli apa sebab bukan berduit sangat, kalini aku beli semua benda aku nak. Hahahaha. Puas hati. Paling sedap makan panas-panas keledek goreng yang bulat-bulat tu. Ya Allah sedapnya. Lepas tu jagung rebus, jagung bakar, strawberi coklat, macam-macam lagi lah. 


Sempat lagi posing sebelum pergi pasar malam

Esok paginya konon nak mandi kolam. Since indoor swimming pool. Tapi kolam buka pukul 10. Nak berkejar balik lagi. Nak singgah sana sini lagi. Tak dapatlah nak merasa mandi kolam dekat CH.


Bangunan belakang tu lah hotel nya

Stres tak dapat mandi kolam

Hotel nampak macam mahal tapi harga memang murah dan berbaloi. I likeee.


Standard gambar bila datang hotel ni





Thanks to my travel partner yang gigih ambik gambar aku. Dia pulak tak suka bergambar. Elok sangatlah tu pergi travel dengan aku yang suka bergambar. Ihiksss. Nanti sambung entri lain pulak untuk aktiviti hari ke-3. 

Hint : coklat

Bye.












 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI