Wednesday, 14 December 2016

Susahnya Nak Bertaubat

Assalamualaikum.

Hai. Good morning.




Hari ni aku nak buat luahan hati, kongsi pengalaman dan pendapat pasal susahnya nak bertaubat. Bukannya nak bagi tazkirah atau ceramah. =D Apa yang menyebabkan hati ni susah sangat nak berubah jadi baik? Kenapa suka sangat buat dosa sedangkan dah tahu benda itu dosa? Sentap pulak hati ni bila jawab , hati dah hitam. Bila masih ada rasa bersalah, masa ada rasa ingin berubah, masih adalah hidayah Allah untuk kita. 

Perasan tak, waktu kita buat dosa, hidup nampak mudah je. Duit masuk bertimbun-timbun, pass exam, semua yang kita nak tiba-tiba dapat, macam tak ada masalah sangat. Tapi bila hati nak berubah, sikit-sikit masalah datang. Itu ujian namanya. Langkah pertama, buang rasa takut dengan ujian yang datang di waktu kita nak berubah. 

Tapi, buat dosa tu seronok kan? Enjoy, puas, nikmat, rilex je, tak perlu fikir apa, dosa ke pahala ke, mati ke tak ke, yang penting puaskan nafsu. Sebab itu dunia. Yang nikmat itu dosa, yang penjara itu jalan ke Syurga. Kuat ke hati ni nak berubah tinggalkan kenikmatan dunia untuk terpenjara menuju syurga? Kalau kuat, sampai bila rasa kuat tu? Sampai bila mampu istiqamah? 

Bila kita berubah, bukan sahaja datangkan kesan pada diri kita, ia memberi kesan pada orang sekeliling kita juga. (Sama juga macam bila kita buat dosa, perempuan terutamanya. Bukan bagi dosa pada kita saja, tapi pada ayah dan saudara lelaki kita juga.) Dugaan dalam diri dah lepas. Dugaan dari orang sekeliling macam mana? Ya. Orang kata jangan hirau orang nak cakap apa. Tapi, tak semudah tu. Ujian di mana hati untuk berubah lagi kuat atau hasutan sekeliling lagi kuat. Kalau betul nak berubah dan istiqamah tapi ujian di sekeliling sangat kuat, berhijrahlah. Cari suasana baru yang boleh bergerak seiring dengan perubahan diri kita. Dunia ini luas. Keluar dari kelompok yang negatif. Bukan menjauhi kerana membenci tapi untuk kukuhkan iman di hati. Berhijrah sama-sama lebih baik. 

Bila dah berubah, tapi tergelincir lagi dan lagi. Semangat untuk berubah tu pudar. Salahkan takdir, salahkan nasib, salah kan itu ini, orang tu orang ni. Senyap sekejap. Muhasabah. Di mana silap kita? Islam kata taubatlah dengan taubat nasuha. Bukan taubat untuk hilangkan rasa bersalah dalam hati sebab dah buat dosa. Bukan taubat yang kita tahu kita akan ulangi lagi dosa tersebut dan akan bertaubat semula. Taubat nasuha dengan niat yang kita MEMANG TAK AKAN ULANG LAGI. 

Tapi tergelincir juga? Pintu taubat masih terbuka dan usaha lagi. Teruskan dengan taubat nasuha. Catat peringatan "Taubat Nasuha" di mana-mana. Wallpaper phone, whiteboard, notebook atau sebagainya supaya membantu kita sedar kita dalam usaha untuk bertaubat. Tiap kali pandang reminder note tu, teringat dosa yang dah dibuat, terampun atau tidak. =( Tingkatkan amal ibadah, penuhkan yang wajib, perbanyakkan yang sunat. Bukan mudah. Tapi kita usaha sama-sama. InsyaAllah. Semangat!!


Monday, 12 December 2016

Membakar Syurga Mengguyur Neraka : Novel review

Assalamualaikum


Hello!!



Sinopsis :

Najiha, seorang kaunselor yang juga merupakan anak seorang ustaz ada dua orang kawan baik, Dona (perempuan berbangsa Cina + India) dan Fahmi (motivator yang bernafsu songsang). Najiha juga ada dua orang housemates, Lily (wartawan yang berkarakter tomboy) dan Insyirah (muslimah yang bermulut laser). Setiap watak dalam novel ni saling berkait dan complicated. Novel ni juga menjadikan laman forum sebagai medium menyampaikan ilmu dan berdiskusi. Jadi, banyak ilmu dapat dimasukkan dalam novel ni tanpa menyelitkan dalam setiap plot cerita. Hanya perlu masukkan ilmu perbincangan tersebut dalam sesi forum antara watak. Setiap watak menggunakan nama samaran dalam forum tersebut dan tidak mengenali antara satu sama lain. Padahal di dunia nyata mereka sebenarnya kenal.
Najiha membantu Dona mendalami Islam dan menemani Dona di sisa-sisa terakhir hidupnya kerana Dona menghidap kanser. Dona menerima Fahmi (nama Forum : Mujahid) sebagai suami walaupun dia tahu sejarah silam Fahmi. Rahul (nama Forum : MindTeaser), abang kepada Dona mendekati Najiha (nama Forum : FredKougar) menggunakan bermacam cara sedangkan dia sangat paranoid terhadap Melayu dan Islam setelah putus cinta dengan Insyirah. Dia menggunakan kepakarannya sebagai hacker untuk mengetahui tentang Najiha dan dia mengenali ahli-ahli forum tersebut. Najiha seorang yang menjaga batas pergaulan hampir tewas dengan hasutan syaitan apabila dia mencintai Rahul. Hadi atau Eddy (nama Form : CicakKobeng) seorang gay yang telah bertahun lamanya hidup dalam kegelapan sentiasa menggoda Fahmi yang sudah bertaubat. Dia menggunakan Najiha untuk mendapat perhatian Fahmi tetapi perkenalannya dengan Najiha membuka hatinya untuk berubah. Insyirah si mulut laser sering memfitnah Rahul di hadapan Najiha sehingga Najiha meninggalkan Rahul tanpa penjelasan. Najiha terpaksa memilih antara Rahul atau Hadi yang masing-masing mengharapkannya untuk mengguyur neraka mereka. 

Aku nak jugak review novel ni padahal novel ni dah berzaman keluar. Sebenarnya ni lah kali pertama aku baca novel dari Hana Ilhami sebab aku tak pernah baca novel Perempuan Lindungan Kaabah dari penulis yang sama. Aku tengok drama dia je. Heeee. Ini pon pinjam dekat library. Mula-mula tu rasa weird nak baca sebab apa benda "mengguyur" pon aku tak tahu. Rupanya "menyiram" maksud dia. Pendekatan forum tu unik sebab aku tak pernah baca novel yang gunakan forum sebagai medium menyampaikan ilmu kepada pembaca. Jadi tak bosan sebab macam baca dialog juga, bukannya tulisan tazkirah yang panjang berjela. Novel ni banyak menceritakan tentang gejala LGBT, pendapat mengenainya menurut sains dan Islam. I guess banyak benda kena study untuk siapkan satu novel ni. It's worth. Banyak kata-kata nasihat dalam novel ni yang menyentapkan hati aku. Thanks penulis. You wake me up. =D Alhamdulillah. 

Sunday, 11 December 2016

Hati-hati Dengan Tanda Lahir

Assalamualaikum!!


Good morning =D


Biasa tak tengok tanda lahir macam ni? Ia dipanggil Cafe Au Lait spot. Selalunya kalau ada multiple cafe au lait spots ni, ia merupakan simptom kepada penyakit terutamanya neurofibromitosis. Jadi, sebeb tu lah kalau tengok ada beberapa tanda macam ni, tak kisahlah saiz kecil ke besar, check lah dekat doktor. Kalau satu tu kira normallah. Tambah pulak ada macam kutil-kutil ke, apa bintik-bintik bonjol dekat badan ke, you should be aware. Tapi sesalunya kalau masa lahir tu dah ada, doktor akan check terus. 

Masa aku ada attachment dekat klinik hari tu, doktor check seorang budak perempuan ni. Tiba-tiba doktor ukur tanda lahir budak tu. Bila aku tanya kenapa dia ukur, dia cakap tanda tu mungkin boleh lead kepada diagnosis penyakit lain especially kalau ada multiple spots


Tu je nak pesan. Daa~~~




Saturday, 10 December 2016

Kisah "pump" baby

Assalamualaikum.

Hai!!

Masa presentation dalam kelas Khamis baru ni, one of my classmates present tentang TRAP sequence. Aku pon first time dengar pasal TRAP sequence tu. Apa dia TRAP sequence ni? Nama panjang nya, Twin Reversed Arterial Perfusion Sequence. It is about twin baby that share same placenta. Placenta ni lah yang pisahkan sistem darah ibu dengan sistem darah anak tapi masil menghubungkan kedua-duanya. Ia dihubungkan kepada baby melalui uri untuk pastikan baby tu dapat oksigen, nutrient dan sebagainya. Tapi apa yang terjadi dengan baby yang mengalami TRAP sequence ni? 
Gambar dari Google

Keadaan twin tu macam dalam gambar ni. Seorang twin adalah normal dan dipanggil "pump" twin. Seorang lagi twin tidak mempunyai jantung / kepala / kedua-duanya. Lebih kurang senang cakap badan dia bahagian atas tak ada. Jadi, jantung "pump" twin akan bekerja lebih kuat untuk mengalirkan darah ke twin yang satu lagi. Semakin besar saiz abnormal twin, semakin kuat jantung "pump" twin perlu bekerja untuk support kedua-duanya. Ia akan mendatangkan risiko heart failure dekat "pump" twin. Inisiatif yang boleh diambil ialah block the blood flow to save the "pump" twin. Yang part ni doktor-doktor tau la. 

Tapi dalam kes yang classmate aku present tu, dua-dua baby tu meninggal dalam kandungan. Memang sedih yang teramat sangat masa dengar cerita tu. How strong the "pump" twin is to keep support another twin till the end. Takziah diucapkan pada keluarga twin tersebut. Allah lebih sayangkan twin tu. 

To know more about this, refer TRAP sequence
 

Thursday, 1 December 2016

Panda 3000 patah perkataan

Credit to Google Image
Assalamualaikum

Hai!!!

Memandangkan kelas pukul 1 petang tadi batal, maka kita balik rumah terus. Kelas pukul 3 petang dah tak pergi dah. Haha. Sebab kena tengok orang present je. Tadi one of my classmate masuk kelas, muka macam tak ada mood. Pucat. Ingatkan mood swing ke apa ke. Tiba-tiba seorang lagi masuk muka yang sama. Dua-dua orang ni memang selalu carpool kalau pergi kelas. Aku mulalah syak diorang ni accident tengah jalan tadi. Sekali bila tanya, rupanya tidur lambat siapkan assignment yang nak kena hantar sebelum pukul 4 esok. Masing-masing dah lama tinggalkan dunia assignment ni. Yang fresh grad pon dah tak berapa fresh sangat. Culture shock lah sekejap. Sebelum ni bila nak siapkan 1000-1500 words assignment pon tak tahu nak goreng apa dah. Inikan nak buat 3000 words pasal professional conduct. Memang goreng rebus semualah nak bagi sampai 3000 words tu. Macam tulis cerpen pon ada. Google punya Google, copy, paste, Ohh panjang dah ni. Bila tukar jadi ayat sendiri, ehhhh apasal makin kurang pulak words ni. Help!! Give me idea. Sementara tunggu confirmation kelas batal ke tak tadi, semua pakat bincang assignment. Mungkin boleh tokok tambah idea orang lain lagi. Adoi. Tidur lambatlah jawab nye malam ni. Fighting!!! Lepas ni kalau setakat buat assignment 1500 words tu boleh buat sambil tidur je lah. =P Apa ada hal. Bersama-samalah kita jadi panda pergi kelas pagi esok. 

Tuesday, 29 November 2016

Prader-Willi Camp, Hospital Kuala Lumpur



Assalamualaikum. Hai!!!

26 Nov 2016 baru ni, aku jadi volunteer untuk Prader-Willi Camp dekat HKL. Apa dia Prader-Willi tu? Prader-Willi Syndrome (PWS) ni penyakit genetik yang boleh berlaku tiba-tiba je. Maksudnya, seorang anak tu boleh dapat penyakit ni walaupun mak atau ayah dia normal. Boleh terjadi dekat mana-mana keluarga, tak kira jantina dan tak dapat dijangka. Ia akan bagi kesan pada selera, tumbesaran, metabolisma, tingkah laku dan juga perkembangan seksual. PWS merupakan penyebab genetik yang biasa bagi obesiti. Untuk info lanjut, sila ke PWS Basic Fact

Dulu penyakit ni dalam kelompok "rare disease" tapi sekarang pesakit yang menghidap PWS semakin banyak yang direkodkan. Atas usaha sama doktor dan ibu bapa yang terlibat, Prader-Willi Society of Malaysia ditubuhkan. 

Masa camp ni, ibu bapa pesakit kena pergi seminar PWS dan kanak-kanak ditempatkan di dewan bersama volunteers dan penjaga. The activities for the children are simple dance and song session, games, magic show, coloring session and zumba/exercise. 

Program macam ni penting untuk temukan keluarga yang mengalami situasi yang sama supaya mereka dapat bertukar pandangan dan mungkin berkongsi emosi serta kekuatan. Hanya mereka yang memahami apa yang mereka lalui. Macam-macam boleh nampak dalam program tu samada reaksi positif atau negatif. Kadang-kadang aku fikir, kita sihat ni by chance je. Kagum aku tengok bila adik-beradik yang sihat sanggup jaga adik-beradik yang ada PWS ni sampai mereka tak boleh berenggang langsung. Walaupun masing-masing kecil lagi tapi rasa tanggungjawab tu tinggi. Kita masyarakat di sekeliling pesakit PWS ni pon kena ada kesedaran dan hulurkan bantuan mana yang patut terutamanya emotion support



Here we are!!

Support PWS patients.

Orange.

 Be strong!!




Monday, 28 November 2016

Penangguhan Pembayaran Balik PTPTN


Hai!!

Hari ni aku ke kaunter PTPTN di The Mines Serdang untuk proses penangguhan bayaran balik PTPTN. (Bagi yang tak perasan dekat mana kaunter tu, ha!! Sebelah Pizza Hut, dekat dengan cinema tu. Ok?) Aku nak tangguh bayaran balik PTPTN untuk pinjaman masa degree dan tak pasti lagi nak pinjam PTPTN lagi ke tak untuk master ni. Lepas aku bagitau situasi aku dekat staff PTPTN tu, dia kata, kalau tangguh, tunggakan bulanan masih ada cuma tak dapat notis dan tak di blacklist kan nama je. Kalau pinjam terus untuk master, tunggakan terhenti sementara sepanjang master tu, tapi kadar bayaran balik nanti memang banyak sangat-sangatlah. Fikir-fikirkanlah. Hehe.

Sumber maklumat di bawah daripada laman web rasmi PTPTN :-


Kriteria Penangguhan

Peminjam yang dah tamat pengajian sebelum ni dan nak sambung lagi pengajian secara sepenuh masa.

Peminjam yang perlu melanjutkan pengajian ke luar negara apabila mengikuti kursus berkembar secara 2+1 atau 2+2.

Peminjam yang extend semester.

Peminjam yang dah tamat pengajian tetapi masih belum bekerja (iaitu tiada pendapatan). 

Peminjam yang menerima penajaan lain. 

Peminjam yang telah dikenakan tindakan penguatkuasaan. 

Tempoh penangguhan yang dibenarkan


Kaedah permohonan penangguhan bayaran balik

Untuk maklumat lanjut, sila ke LAMAN WEB PTPTN-PENANGGUHAN BAYARAN BALIK


Terima kasih.









Saturday, 12 November 2016

Pre-Convocation Pictures

Assalamualaikum!!

Aha!!

Entri ni aku belanja gambar pre-convo aku je la ye. Thanks to photographers yang berbayar mahupun yang tak berbayar sekalian. Hehe. Siap tiga kali tau pre-convo sebab orang di sebalik tabir gambar tu yang berbeza-beza. Bertabah lah mata you all tengok gambar-gambar ni. 



























FINISH!

Dah konvo dah!

Alhamdulillah.

Ok, just continue your study Najwa.
Tak feel betul. Hehhh.





















Friday, 4 November 2016

Dugaan Ambil Master

Assalamualaikum.
Hai!!


Walaupun baru dua bulan lebih, bersusun juga lah dugaan ambil master ni. Tapi masih mampu bertahan lagi buat masa ni. Sebab aku bertahan? Of course sebab harapan keluarga aku. Kalau ikut semangat aku yang kejap turun kejap naik ni, memang tak ke mana la. 

Dugaan pertama, kewangan lah pastinya. Aku tak panggil ni masalah tapi dugaan / ujian. I don't see this as a problem. Aku bersyukur sebab lahir dalam keluarga yang sederhana. Ramai lagi orang yang lagi susah nak belajar. Cuma aku kena adapt dengan keadaan ni dan belajar untuk lebih berjimat. Tapi selalu jugak stress bila kena tahan perasaan nak membeli apa hati aku nak. Sabar. Sabar. InsyaAllah aku akan balas jasa semuanya selagi sempat. 

Dugaan keduanya ialah tanggapan / perspektif / pandangan orang. 

"Kenapa nak belajar course ni? Tahu ke nak kerja apa nanti? Dulu kan ambil genetik, kenapa tak kerja bahagian makmal? Buat research."

Satu benda yang aku nak orang faham kenapa aku belajar benda-benda ni ialah aku memang nak belajar. Penat dah belajar semata-mata untuk dapatkan sesuatu. Bagi peluang untuk aku belajar dengan niat memang aku nak menuntut ilmu. Masa darjah 6, UPSR kena buat elok-elok untuk masuk sekolah menengah bagus-bagus. Masa PMR pon sama. SPM / STPM / matrik / asasi etc kena score bagi senang masuk U. Degree kena buat betul-betul bagi cerah peluang kerja. 
Sekarang aku nak rasa pergi kelas sebab memang untuk menuntut ilmu bukan sebab attendance ke apa. Belajar untuk diamalkan dan untuk bantu orang lain. The feeling is different
Kalau semua orang nak duduk lab buat research, siapa nak counsel patient or patient's family with genetic problem? A lot of people need us. Ramai juga lagi yang belum aware tentang genetic disease. I will help as much as I can. 

Kalau seorang je tak apa yang tanya macam tu. Ni tak. Dah letih dah nak jawab soalan yang sama. Tapi terima kasih juga sebab prihatin. I know you love me. Gituuuu. 

Lastly, dugaan ni tak ada lah besar sangat tapi stress jugak. Bila pergi clinical attachment (ala-ala praktikal dekat klinik), orang mesti fikir aku doktor. Kalau tak doktor, pesakit. Yela, aku tak pakai uniform macam staff. Dua pilihan je orang tengok. Doktor ke pesakit. Ayoyo. Pakai kad pelajar pon kad tu kadang-kadang terpusing ke belakang. Orang tak nampak pon. Mulalah dipanggilnya kita ni doktor. Aku ni medical term pon tak faham, nak jadi doktor. Segan weh. Saya bukan doktor. 



Enjoy your day. 
Daa~~~


Thursday, 3 November 2016

Buah Hati Di NASOM


Hai!!

Dah berapa hari nak cerita pasal buah hati aku ni tapi tertangguh je kerjanya. Masa mula-mula jumpa tu, jujur aku agak takut. Macam-macam aku fikir sebab tak pernah jumpa. Nak handle lagi lah tak tahu. Aku buat je la muka calm and cool bajet tak takut duduk dekat-dekat. Lepas tu, maybe dia rasa selesa ke suka ke apa aku tak pasti, dia makin datang dekat dengan aku. Nervous lah weh. Aku try tanya soalan simple tapi tak berjawab. Tiba-tiba dia pandang mata aku. Aku pon automatik pandang tempat lain. Dua tiga kali jugak dia nak pandang mata. Aku bukan tak suka tapi nervous. Masa nak balik tu baru aku rasa selesa sikit nak rapat dengan dia.  

Kali kedua jumpa, aku rasa macam dah lama kenal. Dia pendiam, kadang-kadang keluar unique habit dan suka menyanyi walaupun aku tak pasti lagu apa yang dinyanyikan tu. Tapi sedih sabab tak dapat say goodbye. Last day aku dekat situ dia tak ada. Si Cristine. =)

Oh ya, NASOM tu nama panjangnya The National Autism Society of Malaysia. Kalau tak salah, ada lebih kurang 20 centres NASOM di Malaysia. NASOM yang aku pergi tu fokus kepada Early Intervention Program (EIP). Maksudnya yang fokuskan pendidikan awal kanak-kanak autism. Macam melentur buluh biarlah dari rebungnya. =D . We need to teach them like other kids but using different techniques


Tempat makan yang banyak memori.
Ada yang susah nak makan, makan memilih.
Ada yang kuat makan sampai comot-comot
Cikgu kejar-kejar nak suap suruh anak murid makan.
Macam-macam lagi la.

Mainan yang aku suka berebut dengan seorang kanak-kanak lelaki ni.
Mulalah dia jerit "Aaaa~~ !!". Haha.
 

Ruang tamu tempat budak-budak tunggu parents datang ambil.
Puas cikgu suruh duduk diam sebab masing-masing dah terlebih boring pergi sekolah. Hehe.


Macam-macam kejadian yang berlaku masa aku dekat NASOM tu. Siap dapat tengok student mengamuk bila dia stress. Serious kesian dan tak tahu nak buat apa. Setiap Rabu students dekat situ pergi taman permainan. Macam-macam yang students ni dapat belajar bila buat outdoor activity. Contohnya social skills, interaction / communication, motor skills etc. Kalau dia tak nak main, memang kena paksa jugak. Mainlah kejar-kejar ke apa ke janji dia buat sesuatu.

Banyak pulak aku cerita. Kalau nak tahu lebih lagi tentang NASOM, apa itu autism, apa services yang ada dan dekat mana NASOM centres, boleh rujuk http://www.nasom.org.my/


Love. Love. =D







Wednesday, 2 November 2016

Slot Akasia TV3 7 Hari Mencintaiku


Assalamualaikum.

Hai!!

Image result for 7 hari mencintaiku
Gambar dari Google


Aku tak sabar tunggu 7 November ni sebab nak tengok drama adaptasi novel karya Siti Rosmizah. Novel 7 Hari Mencintaiku ni memang antara novel kesayangan aku. Dah berapa kali khatam. Karakter hero dengan heroin tu sesuai sangat. Hero (Khuzairi) tu baik bukan main. Heroin (Mia Adriana) pulak garang tapi sebenarnya baik je. Si Khuzairi yang kononnya miskin + kampung je tu sebenarnya doktor. Fuh fuh fuh. Walaupun cliche part kahwin paksa dan kena hidup dekat kampung macam drama yang Amar Baharin & Elizad berlakon tu, tapi best. Cara Mia control mak tiri dengan Syakilla yang nak tackle Khuzairi tu style. Bila datang perangai kejam Mia tu, memang melampau terus la. Tang mana datang 7 hari tu? Kenalah tengok. Kalau novel, hujung-hujung baru sampai part 7 hari tu. Harap-harap drama TV pon meletop macam dalam novel tau. 

Tajuk : 7 Hari Mencintaiku
Episod : 28 episod
Novelis : Siti Rosmizah
Arahan : Jamal Khan
Lakonan : Syukri Yahaya, Siti Saleha

Boleh lah baca SINOPSIS untuk tahu lebih lagi. 


Boleh tonton / download di 7 Hari Mencintaiku

Selamat menonton.

Saturday, 29 October 2016

Tips Naik Teksi Ikhlas Dari Hati

Hai!!

Haha. Punyalah poyo buat tips naik teksi. Nak naik teksi pon perlu tips ke? Tak adalah tips sangat tapi nasihat dari aku yang banyak gunakan teksi dalam kehidupan seharian ni tau. =P

1) Tahu tempat yang nak dituju

Jangan sekali-kali tanya, "pak cik, nak ke tempat XXX ni berapa ringgit ye?". It's a no no no. (Ini pentingnya tips ke-3). Buat muka confident walaupun first time nak pergi tempat tu dan sebut je nak pergi mana. Alamat yang nak dituju biar jelas. Ada sekali tu pak cik teksi cerita dekat aku, seorang penumpang bagi alamat nak ke Blok A. Blok A bangunan mana entah. Pelik pelik lah hai. Lebih afdal kalau dah buat research destinasi yang dituju. At least tahu landmark tempat tu. Kalau tahu jalan shortcut lagi bagus. Jimat duit. 

2) Cakap biar jelas

Almaklumlah, kadang-kadang ada pemandu yang dah berusia atau lain loghat / slanga nya. Jadi, pastikan dia faham apa yang kita cakap. Kalau dia angguk-angguk tu, jangan ingat dia faham. Pastikan dia bagi respon, ok? Pernah sekali tu aku dengan kawan aku cakap nak pergi The Mines. Tiba-tiba dihantarnye dekat Nouvelle Hotel. Tuhan je la tahu bengang nya tahap apa. Haha. Lain langsung ejaan, bunyi. Semua lain lah. 

3) Pastikan teksi bermeter

Kadang-kadang dekat teksi memang tulis "teksi bermeter" tapi meter nya tak pasang pon. Masa ni, faham-faham lah yang duit akan lesap lebih dari sepatutnya. Hehe. Jadi, tanya dulu sebelum masuk teksi. Kalau dulu, dari KTM UKM ke UKM, kalau ditanya berapa ringgit, memang jawapan nya lain setiap pemandu. Range RM 6-RM 8. Kalau nasib baik dapatlah RM 5. Aku selalu tak tanya. Hulur terus RM 6. Confident penting. 

4) Jaga diri

Keselamatan diri penting ok. Nak-nak pulak waktu tengah malam. Jadi, bersedia untuk sesuatu diluar dugaan ye. Phone dah ready untuk call bila perlukan bantuan dan keluar dari teksi kalau keadaan meragukan. Aku tak pernah alami lagi keadaan yang pelik-pelik masa naik teksi tapi always ready kalau naik sorang-sorang. Tak kisah lah siang ke malam. 

5) Sedia duit kecil

Janganlah bagi pak cik teksi tu sampai RM 100 padahal tambang nya RM 10 je. Berpadalah ye. Kalau ada baki tu jangan segan nak minta sebab kadang-kadang dia pejam mata je baki tu. Kecuali kalau nak sedekah, baguslah. 

Ok lah, sekian saja tips naik teksi yang ikhlas dari hati aku. Haha. Nak senang lagi, naik Uber. Aku tak pernah try lagi. Kalau ada tips atau cerita naik teksi yang nak di kongsi, comment ye. Thank you


Saturday, 15 October 2016

Hidup Rumah Sewa [Part 1]

Assalamualaikum.

Hai!!

Post kali ni lebih kurang diari pon ada. Sebulan lebih dah aku duduk rumah sewa. Banyak yang lain dari hidup aku yang dulu-dulu. Bukan nak kata jadi lebih matang ke apa ke. Tapi sekarang aku buat banyak benda yang aku tak suka buat sebelum ni. Sangat bercanggah dengan karakter aku tapi ni lah yang orang panggil adaptation, kan. Kalau cerita dekat mak aku pon dia tak percaya aku buat. 

1) Berkongsi

Hari tu masa aku balik rumah, tiba-tiba aku nampak pinggan aku ada orang guna dan tak dibasuh. Terbiar atas meja. Meletop sikitlah dalam kepala ni. Yeah. Nak guna tak perlu minta izin tapi berpadalah. Lepas guna basuh. Aku jadi ok sebab kawan aku kata "adatlah rumah sewa". Aku kena adapt lah kan. Sampai sekarang dah tak ada dah kejadian macam tu. Mungkin orang tu dah insaf. Hehe. Aku belajar kongsi macam-macam dekat sini sedangkan dulu bilik pon aku tak nak share dengan adik aku. =D

2) Memasak

Aku bukan benci ke apa bab-bab memasak ni tapi aku rasa malas yang teramat sangat. Aku ada interest nak try menu tu, menu ni tapi MALAS tahap langit ke tujuh tu tak dapat nak lawan. Disebabkan nak berjimat, aku dengan roommate aku, Si Emma (guess I'll talk about her a lot after this, haha. She requested) start lah masak-memasak ni. Dia pon jenis suka try menu tu menu ni. Apa lagi, memang try and error je la. Mulut sendiri nak makan, tibai je. =P . Hati ni rasa kembang setaman lah bila Si Emma kata 'sedap'. Fuhhh. Kalau dia masak, semua sedap je pada aku. =D . Aku tak pandai bab-bab rasa ni. Boleh telan, tak mentah, tak over masin, ok la tu. Sekarang ni aku dalam proses belajar basuh/bersihkan ikan, ayam dan yang seangkatan dengannya. Kalau mak aku tahu ni, mau nya dia buat kenduri kesyukuran 3 hari 3 malam. =)


Masuk rumah semalam, ada nota ni. Haha.
Part sapu rumah je aku tak buat setakat ni.
Basuh dapur, basuh bilik air, sapu bilik dah.

Ok, nanti cerita pulak ye.


7 Tips Mudah Melembutkan Tangan Secara Semula Jadi

Hai!!!

Here we go!

Another article that I post at Zalora. 

Credit to Google

Teaser :
Adakah anda tahu bahawa tangan kita boleh dimamah usia? Selain kecantikan wajah, kelembutan tangan juga merupakan first impression apabila berhadapan dengan orang ramai terutamanya sewaktu bersalam atau berkomunikasi. Pasti banyak mata yang memandang dan ia amat penting untuk kita menjaganya. Cuba tips di bawah untuk mendapatkan kulit tangan yang mulus secara semula jadi
1.      Hampas serbuk kopi / hampas teh / hampas kelapa / asam jawa / daun betik muda

Kalau Tulis Cerpen Atau Novel, Ada Orang Nak Baca Ke?


Hai semua. Morning. =D

Sebenarnya nak minta pendapat. Kalau aku post dekat blog ni pasal cerita yang aku tulis, agak-agak ada orang nak baca ke? Tapi tak adalah cerita gembak meletop kebabom sangat. Just something in my mind that I want to express it in words. Komen anda adalah diperlukan. Heee =D


Contoh / teaser :

“Boleh aku tau apa yang ada dalam kepala otak kau tu? Kau ingat perasaan perempuan ni bahan uji kaji ke, ha?” suaraku meninggi. Ada juga aku tunjal-tunjal kepala dia ni nanti.
   Marah aku kat mamat player sorang ni makin membuak-buak. Makin bertambah marah bila aku tengok mata dia yang terkebil-kebil tu macam tak bersalah. Mungkin dia tak pernah sangka yang aku akan marah bila aku tahu dari mulut dia sendiri hal yang sebenarnya. Kalau aku tak fikirkan masa depan aku, dah lama aku tikam mamat ni sampai mati. Tapi nanti tak pasal-pasal aku pula yang meringkuk dalam penjara. Sia-sia saja mati kat tali gantung. Minta dijauhkan.
   “Kau jangan nak marah-marah aku boleh tak? Kau pernah fikir ke apa yang aku rasa? Kau tak faham pun,”dia membela diri.
   Aku menoleh ke arahnya yang sedang duduk di buaian. Rasa nak cekik-cekik pun ada.
   “Kalau kau rasa aku belum cukup faham kau, aku belum kenal kau siapa, kau bagi tau kat aku sekarang sebab musababnya kau buat dia macam tu. Bagi tau sampai aku faham. Sanggup kau buat macam tu? Pernah tak kau bayang perasaan dia kalau dia dengar apa yang kau cakap tadi?” aku cuba luahkan apa yang terbuku di hati.
   Aku terdengar dia mengeluh. Entah untuk apa keluhan itu. Menyesal atau hanya ingin meredakan kegalauan di hatinya. Hanya dia yang tahu.

Thank you =D

Friday, 14 October 2016

Geran Bantuan Pelajar Ke IPT Dari Yayasan Pahang


Hai!!

Untuk yang masih belum tahu, Yayasan Pahang (YP) memberi Geran atau bantuan pendidikan untuk pelajar lepasan matrikulasi/asasi/diploma/ijazah dan sarjana. 

- Untuk lepasan SPM/STPM/STAM, dipanggil Geran IPT YP 1.0 sebanyak RM 500. 

- Bagi lepasan matrikulasi/asasi/diploma yang akan menyambung pelajaran ke ijazah sarjana muda, dipanggil Geran IPT YP 2.0, juga sebanyak RM 500. 

- Bagi pelajar yang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat master/PhD, Geran IPT YP 3.0 dikeluarkan dengan bantuan sebanyak RM 1000

Kriteria permohonan bagi ketiga-tiga geran boleh dilihat DI SINI

Untuk maklumat lanjut, sila ke Laman Web Yayasan Pahang


Terima kasih. =D

Good Luck

Thursday, 6 October 2016

Tips Cinta Jarak Jauh


Sesetengah pasangan sering mengelak daripada perhubungan cinta jarak jauh. Selalunya cinta beginilah yang mudah terputus disebabkan pelbagai perkara terutamanya kehadiran orang ketiga. Oleh itu, saya berharap dengan tips ini dapat mengekalkan hubungan dan rasa cinta kalian :


Artikel di atas ini merupakan artikel yang saya share di ZALORA. 

Ingat tu, jangan cemburu buta dan elakkan pergaduhan yang berpanjangan. Pergaduhan adalah asam garam dalam perhubungan tetapi jangan ego untuk meminta maaf. Jangan tergugat dengan kata-kata orang di sekeliling sehingga hilang kepercayaan kepada pasangan anda. 

Love with all your heart

Daa~~~




Wednesday, 5 October 2016

Imaginasi [Book Review]

Hai!
Assalamualaikum






Seekor singa putih yang dijaga oleh Arwah Alang Kassim 'diwariskan' kepada anaknya, Suhaila. Singa tu muncul waktu bulan mengambang dan ada sesetangah haiwan ternakan penduduk kampung dimakannya termasuklah ternakan Pak Budin. Persoalannya, betulkah singa itu saka atau jelmaan?

Pak Budin mempunyai anak perempuan bernama Juita yang diminati Abam. Abam seorang yang lurus bendul dan bekerja sebagai penjaga ternakan Pak Budin. Sikap Abam berubah setelah dia berjumpa dengan singa putih itu. Apakah yang terjadi? Siapa Abam sebenarnya?

Suhaila mempunyai seorang anak bernama Hafiz dan mereka telah lama terpisah setelah Suhaila dituduh membunuh arwah suaminya. Hafiz jatuh cinta pada Citra sewaktu berada di luar negara. Mereka pulang ke tanah air untuk melangsungkan pernikahan tetapi hajat mereka tidak kesampaian. Hafiz dan Citra tidak mungkin boleh berkahwin. Mengapa?

Kamil yang merupakan bekas banduan bekerja di kawasan milik Suhaila. Kamil telah lama menyukai Suhaila sejak Suhaila berada di bank yang sama Kamil merompak. Mampukah Kamil membantu Suhaila memulangkan singa putih itu ke tempat asalnya?

Dah berzaman nak review novel Ramlee Awang Murshid tajuk Imaginasi ni. Baru sekarang ada masa. Bagi aku, mood novel ni macam lain dari yang lain. More to love story with a little bit suspense. Kehidupan masyarakat yang suka membuat cerita dan memandang rendah kepada orang lain juga diketengahkan dalam novel ni. Seronok baca novel ni sebab tak heavy sangat sambil merungkai misteri singa putih tersebut.

Kalau nak review pasal novel ni lebih detail, boleh baca Blog Lensahatikenitra

Selamat membaca. 

Tuesday, 4 October 2016

Rest For A While


Hai

I think I'll need to take a long hiatus from doing review about Korean drama. I need to watch those dramas first before review. But I have problem to watch latest drama. I miss Korean drama a lot. Sobs Sobs. But, no worries. I'll keep update a few Korean dramas episode by episode at my FB page, HERE. InsyaAllah. 

After this, maybe I'll post about my study a lot. Especially "self-reflection" scene or incident. Look forward to it yaaa... =D

Rindu nak blog-walking. Huhu.  
 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI