Wednesday, 25 January 2017

Habiskan Cuti Berdating Dengan Conan

Hai!!

Good morning!!



Budak-budak 90's kalau tak tau kartun ni pelik rasa nya. Detective Conan =D. Kartun yang paling aku suka dari kecik sampailah dah boleh beranak pinak. *over. Disebabkan masa kecik tengok dekat TV je lepas tu ada episod yang tengok ada yang tak, jadi tak faham jalan ceritanya. Sekali hari tu copy dari member, memang beratus episod dapat. Maraton la, apa lagi. Walaupon cerita pasal jenayah, pembunuhan apa semua tu, tapi love scene still ada. Masalah love scene yang tak selesai-selesai sebab masing-masing pendam je. Sinichi/Conan + Ran, Mouri + his wife, detective Takagi + detective Satou, and Kazuha + Heiji. Involvement Black organization, FBI dengan Kaitou Kid buat jalan cerita ni makin best. Lepas sorang, sorang datang ahli Black organisation. Menyamar jadi orang tu la, orang ni la. Aku pulak yang confuse. Dulu masa kecik aku complaint kenapa la setiap kali jenayah jadi, penjenayah tu mesti ada dekat tempat kejadian, tak lari pon. Padahal kalau realiti, tah ke mana dah penjahat tu lari. Bila tengok betul-betul, baru aku faham macam mana penjenayah tu tak boleh lari. Masa tengok kartun ni baru aku tau forensik guna luminol untuk detect darah walaupun dah dibasuh sebab luminol ni react dengan kandungan iron dalam haemoglobin yang ada dalam darah kita. 
Walaupun beratus episod dah copy, still tak tamat lagi kartun ni. Boleh pengsan kalau nak habiskan. Sekarang baru sampai episod 491. Fighting!

Tuesday, 24 January 2017

Archi Noobs - Komik Budak Architecture


Archi Noob (critique session) ni siri pertama dalam komik ni. Baru start dalam bulan Ogos 2016 hari tu. Dekat mana nak baca komik ni? Dekat Insta @co.reng   @co.reng   @co.reng .Kemain ulang sampai 3 kali.  
Komik ni cerita pasal perjalanan hidup student architecture masa study, buat kerja dekat studio apa semua tu. Dekat bawah ni aku kasi tunjuk sikit ada apa dalam Archi Noobs ni (dengan izin pelukis)

Jeng!Jeng!Jeng! Of course lah mula-mula introduce dulu watak apa yang ada.
Watak-watak sampingan lain akan muncul seiring dengan perkembangan jalan cerita. 



Ni part awal-awal je aku tunjuk. Nak baca banyak lagi kena tengok dekat intagram @co.reng
Watak kesukaan aku of course lah si wartawan comel ni↴




Memandangkan komik ni baru lagi, jadi hopefully korang suka and support. Maybe ada part yang kita yang bukan ambik seni bina ni tak faham but it will getting better from time to time. Hopefully. 

Best of luck from me =D



Tuesday, 17 January 2017

Welcoming January GiveAway



07-17 January 2017



JOIN :

1. Tulis entry dengan tajuk
2. Like FB Page : EcaDwinkyAsha Blog
3. Letakkan link entry korang di SINI.


Support Group Untuk Anak-anak Autism

Assalamulaikum. 

Kali ni aku nak share pasal organisasi atau persatuan dekat Malaysia yang menjadi centre untuk membantu pesakit autism. Semua dah tau ke apa itu autism? Penyakit ni dah tahap common dah dekat Malaysia. Mostly related to IQ and behavior. Ada pesakit yang obviously kita nampak dia ada ciri-ciri autism tapi ada juga yang nampak macam kanak-kanak normal. Dua agensi yang aku nak highlight kan dalam entri ni ialah NASOM dan PERMATA Kurnia. Dekat websites NASOM dengan PERMATA Kurnia pon ada cerita serba sedikit tentang apa itu autism. 
Credit to NASOM

Kalau pasal NASOM, aku dah pernah mention dekat SINI. Tapi tak pe, aku cerita lagi ye. NASOM dibuka pada tahun 1987. Sekarang ni macam-macam dah program yang ditawarkan dekat situ termasuklah Early Intervention, Mainstream, Vocational, Therapy Programmes etc. Kiranya ada program untuk pelbagai peringkat usia. Setiap NASOM centre memberikan program yang berbeza-beza. Boleh tengok dekat NASOM CENTRES untuk pilih tempat yang bersesuaian dengan keadaan. 
Credit to PERMATA Kurnia


PERMATA Kurnia, Sentul Kuala Lumpur pula dibuka pada tahun 2012 dan menawarkan pre-school programme (4-6 years old), early intervention programme (4 years old and below) and community education (parents/educator/therapist and community). Boleh buat lawatan dan volunteer work juga dekat sini tapi ada procedure dan syarat-syaratnya yang tertera dekat website. Untuk maklumat lanjut tentang PERMATA Kurnia, boleh check dekat PERMATA Kurnia

Harap membantu. 

Peace~

Monday, 16 January 2017

Planner & Calendar Giveaway



Click HERE to join

Good luck

My Calendar - Period Tracker Apps [Untuk Wanita Sahaja]

Hai!!


 Assalamualaikum!!

Sihat semua? Walaupun macam agak lambat, tapi tetap nak wish Happy New Year!!! Harap semua plan tahun ni berjalan lancar. InsayAllah. 

Dulu saya tak rasa perlu untuk post tentang aplikasi ni sebab saya berpendapat semua perempuan tahu tentang pentingnya aware pasal period cycle and so on. Tapi lepas saya attachment dekat klinik yang berkaitan dengan reproductive, saya nampak ada yang masih tak tahu tentang perkara ni. Kebanyakan pesakit yang datang sebab nak dapatkan nasihat doktor untuk dapatkan anak. Kalau ada yang catat secara manual tu, bagus juga tapi doktor dekat klinik tu suggest guna apps memandangkan zaman pon dah maju. Memang dah banyak period tracker apps sekarang tapi salah satu yang doktor tu suggest dan saya rasa ok ialah My Calendar. 

Gambar buku pink ni.
(credit to here)

Apps ni catatkan details tentang menstrual cycle, boleh catat apa simptom, mood, medicine dan macam-macam lagi dekat situ. Kadang-kadang kita makan ubat atau rasa pening ke sakit perut ke kita rasa biasa je. Tapi tak tahu simptom tu semua boleh effect pada kesihatan kita nanti. Untuk mengelakkan kita lupa, tick je dekat apps ni. My Calendar apps kirakan terus cycle kita sebab kadang-kadang kan ada yang period nya tak menentu. Dekat calendar tu juga mention pasal chance of pregnancy. Low, medium or high. Siap dengan reminder berapa hari lagi period start atau dah berapa hari lambat. Data tu semua boleh back up dekat email kita. Ok? Install sekarang tau. Harap membantu. =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI