Wednesday, 14 December 2016

Susahnya Nak Bertaubat

Assalamualaikum.

Hai. Good morning.




Hari ni aku nak buat luahan hati, kongsi pengalaman dan pendapat pasal susahnya nak bertaubat. Bukannya nak bagi tazkirah atau ceramah. =D Apa yang menyebabkan hati ni susah sangat nak berubah jadi baik? Kenapa suka sangat buat dosa sedangkan dah tahu benda itu dosa? Sentap pulak hati ni bila jawab , hati dah hitam. Bila masih ada rasa bersalah, masa ada rasa ingin berubah, masih adalah hidayah Allah untuk kita. 

Perasan tak, waktu kita buat dosa, hidup nampak mudah je. Duit masuk bertimbun-timbun, pass exam, semua yang kita nak tiba-tiba dapat, macam tak ada masalah sangat. Tapi bila hati nak berubah, sikit-sikit masalah datang. Itu ujian namanya. Langkah pertama, buang rasa takut dengan ujian yang datang di waktu kita nak berubah. 

Tapi, buat dosa tu seronok kan? Enjoy, puas, nikmat, rilex je, tak perlu fikir apa, dosa ke pahala ke, mati ke tak ke, yang penting puaskan nafsu. Sebab itu dunia. Yang nikmat itu dosa, yang penjara itu jalan ke Syurga. Kuat ke hati ni nak berubah tinggalkan kenikmatan dunia untuk terpenjara menuju syurga? Kalau kuat, sampai bila rasa kuat tu? Sampai bila mampu istiqamah? 

Bila kita berubah, bukan sahaja datangkan kesan pada diri kita, ia memberi kesan pada orang sekeliling kita juga. (Sama juga macam bila kita buat dosa, perempuan terutamanya. Bukan bagi dosa pada kita saja, tapi pada ayah dan saudara lelaki kita juga.) Dugaan dalam diri dah lepas. Dugaan dari orang sekeliling macam mana? Ya. Orang kata jangan hirau orang nak cakap apa. Tapi, tak semudah tu. Ujian di mana hati untuk berubah lagi kuat atau hasutan sekeliling lagi kuat. Kalau betul nak berubah dan istiqamah tapi ujian di sekeliling sangat kuat, berhijrahlah. Cari suasana baru yang boleh bergerak seiring dengan perubahan diri kita. Dunia ini luas. Keluar dari kelompok yang negatif. Bukan menjauhi kerana membenci tapi untuk kukuhkan iman di hati. Berhijrah sama-sama lebih baik. 

Bila dah berubah, tapi tergelincir lagi dan lagi. Semangat untuk berubah tu pudar. Salahkan takdir, salahkan nasib, salah kan itu ini, orang tu orang ni. Senyap sekejap. Muhasabah. Di mana silap kita? Islam kata taubatlah dengan taubat nasuha. Bukan taubat untuk hilangkan rasa bersalah dalam hati sebab dah buat dosa. Bukan taubat yang kita tahu kita akan ulangi lagi dosa tersebut dan akan bertaubat semula. Taubat nasuha dengan niat yang kita MEMANG TAK AKAN ULANG LAGI. 

Tapi tergelincir juga? Pintu taubat masih terbuka dan usaha lagi. Teruskan dengan taubat nasuha. Catat peringatan "Taubat Nasuha" di mana-mana. Wallpaper phone, whiteboard, notebook atau sebagainya supaya membantu kita sedar kita dalam usaha untuk bertaubat. Tiap kali pandang reminder note tu, teringat dosa yang dah dibuat, terampun atau tidak. =( Tingkatkan amal ibadah, penuhkan yang wajib, perbanyakkan yang sunat. Bukan mudah. Tapi kita usaha sama-sama. InsyaAllah. Semangat!!


Monday, 12 December 2016

Membakar Syurga Mengguyur Neraka : Novel review

Assalamualaikum


Hello!!



Sinopsis :

Najiha, seorang kaunselor yang juga merupakan anak seorang ustaz ada dua orang kawan baik, Dona (perempuan berbangsa Cina + India) dan Fahmi (motivator yang bernafsu songsang). Najiha juga ada dua orang housemates, Lily (wartawan yang berkarakter tomboy) dan Insyirah (muslimah yang bermulut laser). Setiap watak dalam novel ni saling berkait dan complicated. Novel ni juga menjadikan laman forum sebagai medium menyampaikan ilmu dan berdiskusi. Jadi, banyak ilmu dapat dimasukkan dalam novel ni tanpa menyelitkan dalam setiap plot cerita. Hanya perlu masukkan ilmu perbincangan tersebut dalam sesi forum antara watak. Setiap watak menggunakan nama samaran dalam forum tersebut dan tidak mengenali antara satu sama lain. Padahal di dunia nyata mereka sebenarnya kenal.
Najiha membantu Dona mendalami Islam dan menemani Dona di sisa-sisa terakhir hidupnya kerana Dona menghidap kanser. Dona menerima Fahmi (nama Forum : Mujahid) sebagai suami walaupun dia tahu sejarah silam Fahmi. Rahul (nama Forum : MindTeaser), abang kepada Dona mendekati Najiha (nama Forum : FredKougar) menggunakan bermacam cara sedangkan dia sangat paranoid terhadap Melayu dan Islam setelah putus cinta dengan Insyirah. Dia menggunakan kepakarannya sebagai hacker untuk mengetahui tentang Najiha dan dia mengenali ahli-ahli forum tersebut. Najiha seorang yang menjaga batas pergaulan hampir tewas dengan hasutan syaitan apabila dia mencintai Rahul. Hadi atau Eddy (nama Form : CicakKobeng) seorang gay yang telah bertahun lamanya hidup dalam kegelapan sentiasa menggoda Fahmi yang sudah bertaubat. Dia menggunakan Najiha untuk mendapat perhatian Fahmi tetapi perkenalannya dengan Najiha membuka hatinya untuk berubah. Insyirah si mulut laser sering memfitnah Rahul di hadapan Najiha sehingga Najiha meninggalkan Rahul tanpa penjelasan. Najiha terpaksa memilih antara Rahul atau Hadi yang masing-masing mengharapkannya untuk mengguyur neraka mereka. 

Aku nak jugak review novel ni padahal novel ni dah berzaman keluar. Sebenarnya ni lah kali pertama aku baca novel dari Hana Ilhami sebab aku tak pernah baca novel Perempuan Lindungan Kaabah dari penulis yang sama. Aku tengok drama dia je. Heeee. Ini pon pinjam dekat library. Mula-mula tu rasa weird nak baca sebab apa benda "mengguyur" pon aku tak tahu. Rupanya "menyiram" maksud dia. Pendekatan forum tu unik sebab aku tak pernah baca novel yang gunakan forum sebagai medium menyampaikan ilmu kepada pembaca. Jadi tak bosan sebab macam baca dialog juga, bukannya tulisan tazkirah yang panjang berjela. Novel ni banyak menceritakan tentang gejala LGBT, pendapat mengenainya menurut sains dan Islam. I guess banyak benda kena study untuk siapkan satu novel ni. It's worth. Banyak kata-kata nasihat dalam novel ni yang menyentapkan hati aku. Thanks penulis. You wake me up. =D Alhamdulillah. 

Sunday, 11 December 2016

Hati-hati Dengan Tanda Lahir

Assalamualaikum!!


Good morning =D


Biasa tak tengok tanda lahir macam ni? Ia dipanggil Cafe Au Lait spot. Selalunya kalau ada multiple cafe au lait spots ni, ia merupakan simptom kepada penyakit terutamanya neurofibromitosis. Jadi, sebeb tu lah kalau tengok ada beberapa tanda macam ni, tak kisahlah saiz kecil ke besar, check lah dekat doktor. Kalau satu tu kira normallah. Tambah pulak ada macam kutil-kutil ke, apa bintik-bintik bonjol dekat badan ke, you should be aware. Tapi sesalunya kalau masa lahir tu dah ada, doktor akan check terus. 

Masa aku ada attachment dekat klinik hari tu, doktor check seorang budak perempuan ni. Tiba-tiba doktor ukur tanda lahir budak tu. Bila aku tanya kenapa dia ukur, dia cakap tanda tu mungkin boleh lead kepada diagnosis penyakit lain especially kalau ada multiple spots


Tu je nak pesan. Daa~~~




Saturday, 10 December 2016

Kisah "pump" baby

Assalamualaikum.

Hai!!

Masa presentation dalam kelas Khamis baru ni, one of my classmates present tentang TRAP sequence. Aku pon first time dengar pasal TRAP sequence tu. Apa dia TRAP sequence ni? Nama panjang nya, Twin Reversed Arterial Perfusion Sequence. It is about twin baby that share same placenta. Placenta ni lah yang pisahkan sistem darah ibu dengan sistem darah anak tapi masil menghubungkan kedua-duanya. Ia dihubungkan kepada baby melalui uri untuk pastikan baby tu dapat oksigen, nutrient dan sebagainya. Tapi apa yang terjadi dengan baby yang mengalami TRAP sequence ni? 
Gambar dari Google

Keadaan twin tu macam dalam gambar ni. Seorang twin adalah normal dan dipanggil "pump" twin. Seorang lagi twin tidak mempunyai jantung / kepala / kedua-duanya. Lebih kurang senang cakap badan dia bahagian atas tak ada. Jadi, jantung "pump" twin akan bekerja lebih kuat untuk mengalirkan darah ke twin yang satu lagi. Semakin besar saiz abnormal twin, semakin kuat jantung "pump" twin perlu bekerja untuk support kedua-duanya. Ia akan mendatangkan risiko heart failure dekat "pump" twin. Inisiatif yang boleh diambil ialah block the blood flow to save the "pump" twin. Yang part ni doktor-doktor tau la. 

Tapi dalam kes yang classmate aku present tu, dua-dua baby tu meninggal dalam kandungan. Memang sedih yang teramat sangat masa dengar cerita tu. How strong the "pump" twin is to keep support another twin till the end. Takziah diucapkan pada keluarga twin tersebut. Allah lebih sayangkan twin tu. 

To know more about this, refer TRAP sequence
 

Thursday, 1 December 2016

Panda 3000 patah perkataan

Credit to Google Image
Assalamualaikum

Hai!!!

Memandangkan kelas pukul 1 petang tadi batal, maka kita balik rumah terus. Kelas pukul 3 petang dah tak pergi dah. Haha. Sebab kena tengok orang present je. Tadi one of my classmate masuk kelas, muka macam tak ada mood. Pucat. Ingatkan mood swing ke apa ke. Tiba-tiba seorang lagi masuk muka yang sama. Dua-dua orang ni memang selalu carpool kalau pergi kelas. Aku mulalah syak diorang ni accident tengah jalan tadi. Sekali bila tanya, rupanya tidur lambat siapkan assignment yang nak kena hantar sebelum pukul 4 esok. Masing-masing dah lama tinggalkan dunia assignment ni. Yang fresh grad pon dah tak berapa fresh sangat. Culture shock lah sekejap. Sebelum ni bila nak siapkan 1000-1500 words assignment pon tak tahu nak goreng apa dah. Inikan nak buat 3000 words pasal professional conduct. Memang goreng rebus semualah nak bagi sampai 3000 words tu. Macam tulis cerpen pon ada. Google punya Google, copy, paste, Ohh panjang dah ni. Bila tukar jadi ayat sendiri, ehhhh apasal makin kurang pulak words ni. Help!! Give me idea. Sementara tunggu confirmation kelas batal ke tak tadi, semua pakat bincang assignment. Mungkin boleh tokok tambah idea orang lain lagi. Adoi. Tidur lambatlah jawab nye malam ni. Fighting!!! Lepas ni kalau setakat buat assignment 1500 words tu boleh buat sambil tidur je lah. =P Apa ada hal. Bersama-samalah kita jadi panda pergi kelas pagi esok. 
 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI