Saturday, 2 December 2017

Misi Menyelamat Kucing di Hari Maulidur Rasul

Assalamualaikum

Salam Maulidur Rasul

Hari ni sepatutnya kami berjalan-jalan sekitar Kelantan (pergi tempat yang tak banjir je la). Tapi hari ni cuti umum. So, banyak sangat kedai tutup. Tambah pulak hari Jumaat, banyak kedai tutup masa solat Jumaat dan bukak lepas 2.30 petang macam tu. So, sebelum pergi lunch dekat satu kedai yang kami dah plan nak pergi dari beberapa hari lalu, aku dengan classmates lagi 3 orang pergi ke Pantai Cahaya Bulan. Masa on the way tu, entah jalan mana Google maps bawa, kami sampai ke satu kampung ni. Dah dekat nak sampai area pantai, terjumpa kucing terbaring tengah jalan. Usually, kalau jumpa biawak ke, ular ke terkontang kanting tengah jalan, aku buat tak kisah je. Tapi masa tu classmate aku yang drive dan dia cat lover. Dalam hujan tu jugak dia stop kereta, pergi dukung kucing tu. Aku sebagai insan yang takut kucing, hanya mampu tolong pegangkan payung je la. Nafas kucing tu tersekat-sekat, darah keluar ikut hidung. Tak ada injury luaran. Kucing tu memang terbaring longlai. Darah jangan cakap la. Ada klinik desa dekat situ. Kami jalan kaki pergi klinik tapi tutup. Pergi rumah nurse ke doktor yang tinggal dekat klinik tu, dia tengah dalam pantang. Kami decide untuk bawa ke vet clinic dan ambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai. Campur dengan jalan sesak sebab orang baru balik solat Jumaat. Masa tu rasa macam apasal lah aku tak belajar pasal nak rawat haiwan (Jangan kata haiwan, pertolongan cemas untuk manusia pon tak tahu). Sampai je dekat klinik tu, tutup pulakkkk. Call segala vet clinic terdekat yang dapat search di internet, tutup! Rasa macam nak bawak pergi hospital kerajaan terus pergi kecemasan. Kang pelik pulak doktor kat situ. Cari klinik swasta biasa untuk manusia pon tutup. Aigooo. So, kami bawak kucing balik bilik hotel dan tunggu esok untuk pergi vet clinic. Buat apa yang termampu je la setakat ni. Bagi glucose water, selimut kan dia, keep it warm, cuci darah. Semua tu classmate aku yang buat. Aku buat balik tabir je. Setakat ni dah 12 jam kami jaga dia dan dia masih bernafas. Hopefully dia ok. Rasanya kucing ni ada tuan sebab ada 'collar' dekat leher dia. Kepada tuan kucing tu, kami akan cuba selamatkan kucing awak ye. Nanti dah ok, kami hantar dia balik. 


Hari ni kami dah plan baik punya nak try makanan Kelantan dari pagi sampai malam. Kita hanya merancang, Allah dah tentukan. 


4 comments:

  1. Alhamdulillah! harap2 kucing tu ok.Plus,rugilah takut kucing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Saya nervous je bila dengan kucing, tak de la takut sgt. ihiksss

      Delete
  2. blik tabir sbb takot kcg alo comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi. nak buat mcm mne, itu je mmpu

      Delete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI