Tuesday, 28 February 2017

Nak berhenti belajar ke tak?

Hai!! Assalamualaikum!!


Sejak sambung master ni, dah berpuluh kali fikir "betul ke apa aku buat ni", "betul ke pilih course ni", betul ke itu, betul ke ini. (Saya belajar Kaunseling Genetik). Saya fikir benda yang sama sejak hari daftar sampailah sekarang, same question. "Betul ke? Boleh ke?" I know the reason I'm thinking this kind of question is I can't see the future. Macam telur di hujung tanduk. Gitu. Jatuh ke, kukuh ke. Bila kita tak yakin, masalah kecil pon boleh buat kita putus asa. Some of my problems are financial, medical field and self-confidence. Kewangan tu tolak tepi dulu sebab saya bukan orang yang uruskan hal tu. Bila ambil course under Fakulti Perubatan, nak tak nak memang akan related dengan medical apa semua tu walaupun bukan nya student Medic. Dari Form 5 sampailah degree, memang elak isi UPU ambil jurusan perubatan ni. Sekali kau, master kena jugak belajar. Menangis. Haha. Nak gelak pon tak mampu. Everything's fast, need to stay alert and think smart. Iols ni bukannya pandai nak faham benda-benda tu semua. Huwaaaa. Disebabkan inilah, saya rasa saya dah ter-develop low self-confidence. It's really annoyed me when I had this mind set. "Why I can't be like them?" "Why I can't remember that?" and so on

Even though, there are thousands reasons for me to quit this study but there're also reasons for me to stay till the end. Hopefully. First, this is the course that I want to study. Saya yang pilih. Tak ada siapa paksa. My own desire. "This is what you want, Najwa". Keduanya, harapan mak dan ayah saya. Mereka tak paksa tapi saya boleh nampak yang harapan tu ada. Fighting! Yeah! Ketiganya, masyarakat. I keep remind myself, you do this for our community, for patients, for our next generations. Kalau bukan kami, siapa? Someone need to start this

*Sebenarnya, jurusan ni baru lebih kurang 2 tahun ditubuhkan. Sebab tu saya kata ia "telur di hujung tanduk". Dah berpuluh tahun berkembang di oversea. Malaysia baru nak start. Kalau dulu, nak tengok pesakit genetik memang susah. Sekarang ni, bila masyarakat semakin pandai, maklumat di hujung jari, semua orang aware tentang penyakit genetik ni, pesakit makin ramai. Kalau dekat klinik, setiap minggu ada new cases. Benda yang kita labelled "RARE" dulu sekarang dah "COMMON".  


Sebab tu, walaupun rasa nak give up sangat-sangat, I'll stay. For you


Oh yeah. Wish me luck. 




12 comments:

  1. Allah knows what is the best for you and when it's best for you to have it. if you feel that you're very down, just close your eyes and say "Ini laluan hidupku, Dia yang letakkan aku atas laluan ini. Dia sebaik2 perancang" so, you have just to carry on and trust Him. :) Good Luck for your future.

    ReplyDelete
  2. Thanks =D InsyaAllah. Harap semuanya dipermudahkan. Aminnnn. Doakan ye.

    ReplyDelete
  3. Pada pendapat saya masih terlalu awal untuk give up, sepatutnya bila tengok orang lain boleh, kita tanya diri kita sendiri "kenapa kita tak boleh?". Jangan layan sangat perasaan negatif tu, InshaAllah semuanya akan dipermudahkan. Banyakkan bersabar dan teruskan berusaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula. bila fikir, "knpa kita x bole?" lagi la stress. down teruslah. haha

      Delete
  4. Tak perlu bandingkan diri dengan orang lain..Masing-masing ada kelebihan sendiri. Najwa orang yang hebat. Saya yakin Najwa adalah orang kuat dan boleh tempuhi halangan untuk capai cita-cita Najwa.

    Saya doakan kejayaan Najwa.

    Stay strong. Never give up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sgt3. sya tau msing2 ada kelebihan sendiri tp sya xtau apa kelebihan sya yg boleh digunakan utk master ni. huhu. so complicated bila dah dewasa ni. haha

      Delete
  5. patut jarang dengar nama course tu,,apa apa pun fighting! jgn mengalah tau ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, ramai yg x prnah dgr pon. huhu. biasa sya cakap biologi / sains je. insyaAllah sdg fight ni. hehe

      Delete
  6. jangan mengalah, chaiyokkk3 😄 kuatkan semangat utk habiskan master 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. harap2 mampulah buat smpai habis

      Delete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI