Sunday, 14 September 2014

poligami

POLIGAMI???
satu kata yang mampu membuat seorang wanita yang tabah, berkaliber, cantik dari segala sudut juga berkerjaya jatuh terduduk pabila mengalaminya. Di dunia ini, isteri mana yang sudi dipoligami? Meskipun dijanjikan dengan payung emas di syurga kelak. Tapi, sakitnya bermadu tiada tandingannya. Orang kata, kalau kita tidak merasai pahit manisnya bermadu, jangan suka-suka menilainya pada pandangan mata kasar kita. Hanya yang terpilih mampu memahaminya dan menceritakan perjalanan kisah mereka. Indahkah? Suramkah? Suka? Atau duka? Pastinya sunnah Nabi yang satu itu penuh barakah jika dilaksanakan mengikut ajaran Islam.

Di sini saya tidak akan menyentuh banyak mengenai poligami menurut Islam kerana itu bukan bidang saya. Bimbang menyimpang pula maklumat nanti.

Jika kita tonton drama-drama Melayu, acap kali isteri pertama dianiaya dan isteri kedua menjadi watak protagonisnya. Isteri pertama terpikat pada "charming"nya seorang suami yang gigih mencari rezeki untuk keluarga tetapi isteri kedua melihat "charming"nya seorang suami yang punya banyak wang. Hanya pandangan dangkal saya sahaja yang mampu saya coretkan. pastinya setiap yang berlaku ada asbab dan hikmahnya.

Allah mensyariatkan poligami sebagai jalan penyelesaian dalam masalah rumah tangga bukannya jalan untuk menambahkan lagi masalah rumah tangga. Andai sang suami mampu dan adil, lalu menginginkan poligami, dalamilah agama dahulu agar langkah kalian tidak terpesong.


No comments:

Post a Comment

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI