Saturday, 23 January 2016

Belajar Genetik Nak Jadi Apa?

Assalamualaikum! Hai! 

As we can see, bidang genetik di Malaysia tak sehebat di negara luar sana yang siap boleh buat drama bersiri CSI macam-macam seasons. Jadi ramai yang takut nak ambil jurusan ni. Kelas aku pon ada 20 orang je tau. Nampak tak betapa tak famous nya bidang ni? Tapi kebelakangan ni makin ramai yang sedar kewujudan bidang genetik ni. Alhamdulillah. Junior aku pon semakin ramai dah dari tahun ke tahun sampai ada yang tak kenal pon. 

Tapi belajar dalam bidang ni ada peluang pekerjaan ke? Nak kerja apa? InsyaAllah peluang tu ada kalau memang rezeki dekat situ. 

Antara profession yang sesuai untuk student genetik :-
1) Ahli genetik (geneticist)
2) Kaunselor genetik (genetic counselors)
3) Jururawat genetik (genetic nurses)
4) Pegawai sains

Aku fokuskan kepada genetic counselors. Bidang ni masih baru lagi diperkenalkan di negara kita. UKM baru beberapa tahun menawarkan jurusan ni pada peringkat master

What do Genetic Counselors do?

Genetic counselors are health professionals who are trained to help families understand genetic disorders and to provide information and support to those families. They may also serve as patient advocates by referring individuals or families to local services that can be of assistance.

Aku harap bidang ni makin berkembang di Malaysia ni. Kalau search internet, banyak dekat Amerika je. Tak kan lah aku nak kerja dekat sana pulak, kan. Kalau nak jadi ahli forensik pon boleh bila ambil genetik ni. 

So, adik-adik yang nak apply bidang genetik lepas SPM ke matrik etc tu, jangan takut. Come and join us. Gituhh. =D 

6 comments:

  1. Anis ambik bidang kaunseling islami, if nak jadi kaunselor genetik kena ambik bidang genetik jugak ke? Heee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya x pastilah. maybe kot sbb kena buat reaserch bagai. entah la. nanti sya dpt jwpn dri lecturer, sya bagaitahu anis

      Delete
    2. sama2. sorry ye. nnti sya bg tau bila dah dpt jwpn

      Delete
  2. em klo nak jdik lecturer boleh ke,,

    ReplyDelete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI