Sunday, 10 January 2016

Lesson 1 : Genetics


Hai!! Hari tu dekat ENTRI NI aku ada minta tolong pilihkan kan? Aku buat keputusan untuk buat dua-dua tapi lebihkan part belajar pasal genetik ni. So, hari ni aku nak mulakanlah kelas kita. Haha. Kelaslah sangat. Baiklah, kita mula daripada asas yang basic segala basic nya. Mungkin ada yang dah tahu dan ada yang belum tahu. Tak apa. Kita belajar sama-sama.


Yang pertama sekali, mestilah tahu apa itu genetik. Dalam Bahasa Melayu mudahnya, genetik ni kajian pasal gen, keturunan dan variasi genetik dalam organisma hidup. 

Heredity is a biological process where a parent passes certain genes onto their children or offspring. 

Every child inherits genes from both of their biological parents.

These genes in turn express specific traits. 

Some of these traits may be physical for example hair and eye color and skin color etc. 

On the other hand some genes may also carry the risk of certain diseases and disorders that may pass on from parents to their offspring.

SUMBER

Boleh faham ke? Ke macam complicated sangat? Kalau tak faham tanya ye. =D


2 comments:

  1. Tahniah! Anda merupakan pemenang Australia's Souvenirs Giveaway by Siti Yang Menaip dan SalbiahM. Sila emailkan nama dan alamat ke salbiahm85@gmail.com untuk urusan pengeposan hadiah. Seandainya tiada respon sehingga 18/1/2015, hadiah akan diberi kepada pemenang lain, juga melalui cabutan random.org.

    ReplyDelete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI