Sunday, 28 February 2016

Peluang Kerjaya dalam Bioteknologi dan Kualiti Siswazah


Hai! 

27 Februari 2016 yang lepas aku mengikuti Career Talk by Dr. Hirzun Mohd Yusof dari Sime Darby. Ada sedikit input yang aku dapat dan aku nak kongsikan dalam blog ni sebagai ilmu untuk pembaca dan sebagai peringatan untuk aku sendiri. 

1) Graduan ijazah bioteknologi dah banyak di Malaysia dan peluang pekerjaan semakin tipis. Sime Darby pon frozen kan dulu pengambilan pekerja untuk setakat ni. 

2) Career Opportunities :-
- Research & Development (R&D)
- Production / Manufacturing
- Finance ( Venture Capital / Investment & other banks )
- Legal
- Business Development / Corporate Planning
- Sales
- Education ( Journalism / Universities / Collages / School )

3) Qualities that graduate students must have :-
- Leadership : class rep, hold position in society, organized event
- Work ethics : part time work, deliver promise on time
- Self-motivation : volunteer, hobby, being different
- positive attitude : never give up & giving excuses
- Resourceful : show thinking that is out of norm
- Problem-solving skills 
- teamwork : play team sport, college committee
- Good communication skills : write blog, publish article, read, public speaking

4) Fight yourself and find the courage in you. Go out from your safety net and your comfort zone.

5) Nobody is perfect but a team can be.

Ok lah. Itu je yang aku dapat dari talk tersebut dan harap membantu. Pada student yang 1st year or 2nd year tu, pergilah career talk ni awal-awal. Jadi, you all boleh top-up skills yang masih kurang. 

Goodluck



2 comments:

  1. info yang bagus, sebab sy berminat dgn karier biotek untuk R&D simedarby..tq

    ReplyDelete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI