Wednesday, 30 December 2015

6 Cara Buat Origami Bintang


Hai!! Sekarang kan dah nak buka sekolah. Nanti mesti cikgu suruh hias kelas. Nak-nak pulak guru tadika. Kawan aku kerja dekat tadika, bersungguh dia nak hias kelas bagi lawa. Bolehlah cuba buat origami bintang macam dekat bawah ni. Ibu-ibu pon boleh cuba buat untuk anak-anak dekat rumah. Aku selalu buat origami untuk bagi hadiah birthday atau celebrate something. Sebab senang dan nampak tulus ikhlas gitu. Tulis wish bagai di sebalik origami tu. Tak kisahlah bentuk bintang ke, reben ke. Ok lah. Jom tengok cara buat origami bintang. 

Yang ini lawa tapi macam complicated je. Tangan kena lembut. Kalau tak, susah nak buat step 4 tu.

Buat yang ni senang. Mula-mula buat satu-satu. Lepas tu gabungkan.

Yang ni pon senang. Boleh gantung dekat pintu. Haha.


Yang ini ada 6 bucu. Lekatkan 2 tiga segi tu ok.

Macam ninja je. Haha. Kanak-kanak mesti suka. Ala-ala Naruto gitu.

Yang ni memang aku pro. Haha. Buat dari sekolah rendah lagi. 


Comelkan bila dah siap banyak-banyak? Try lah buat. Boleh buat main game atau jadikan hadiah. Kalau nak buat game, tulislah soalan ke apa ke dalam lipatan tu. Best!


Selamat mencuba!
Credit to Google Image untuk gambar-gambar.

4 comments:

  1. comelnya origami bintang.. biasa buat yang bawah sekali je.. isi dalam botolkaca pastu letak pewangi..^^

    ReplyDelete
  2. rajinnyer buat origami gituuu., hehe2

    ReplyDelete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI