Monday, 7 March 2016

Seni vs Sains


Hai!!!

As you know, aku student aliran sains (Genetik) sekarang ni tapi aku fall in love dekat seni sejak Form 4 atau Form 5 macam tu. Kalau difikirkan balik, dari kecil lagi aku suka seni ni terutamanya seni yang ke arah penulisan kreatif. Tapi ditakdirkan aku lebih mudah jalannya ke bidang sains. Aku pernah ambil subjek berkaitan seni dulu dan aku lalui pengalaman berharga waktu tu. Ada juga orang yang pandang enteng macam "Kau budak sains weh. Asal ambik seni pulak?". Pada mereka, ia satu perkara yang tak realistik, berangan-angan dan tak ada faedah. Senyum je sebab aku minat subjek tu dan aku buat apa aku minat.

Ok lah. Apa pendapat aku tentang dua bidang ni?

Pada aku, kedua-dua bidang ni luas. Selalu orang kata, bidang sains ni banyak cabang. Boleh dapat kerja dekat mana-mana je. No. Pada aku, dua-dua bidang ni sama saja luasnya kalau di explore. Aku selalu rasa, kalau orang yang hebat dalam bidang seni macam musik, penulisan, tarian etc tu, mereka ni memang berbakat sejak azali lagi. It's gift from The Creator. Kalau orang yang score dalam bidang sains, aku rasa dia genius. Rasa tak adil kan untuk yang orang biasa-biasa macam aku ni? Tapi, orang yang talented ke genius ke, mereka tak dapat dengan sekelip mata. Halangan untuk mereka ada di jalan yang lain. Sebab kita tak sempurna. 

Habis tu, macam mana dengan orang yang kurang berbakat, kurang genius ni? Usaha. Yes, effort. Effort does not betray you. If it's ever does, that's mean you are not put enough effort into it. Jadi, jangan give up. Jangan ikut kehendak orang sekeliling. Do what you want

Bidang sains ni, kalau tak betul-betul minat, akan timbul rasa nak give up tengah-tengah jalan tu. Macam aku, aku tak segan nak kata yang aku dapat C+ subjek Biologi masa SPM. Masa matrik, Biologi yang buat aku tak dapat "empat rata". Tapi, akhirnya aku masuk U dalam jurusan berkaitan Biologi. Rasa nak tukar course? Tak. Kenapa? Satu, sebab aku memang jenis redha. Kedua, sebab aku tak yakin tukar course tu jalan terbaik atau tak. Aku mampu score ke kalau tukar? Ketiga, sebab aku nak cabar diri aku sejauh mana kebolehan aku untuk buat benda yang aku tak minat. Alhamdulillah, aku mampu bertahan sampai sekarang.

Tak kira ambil bidang apa sekali pon (seni, sains, agama, akaun, dll), kalau minat dan usaha tu ada, you will win. Sekurang-kurangnya, you do what you really want to do. Not what others want you to do. Bukan orang yang ada bakat je dibenarkan untuk capai impian, orang yang biasa-biasa pon boleh asalkan ada kemahuan tu. 

Goodluck




19 comments:

  1. once daahhh start, habiskan jgk najwa! hehe goodluck *hug*

    ReplyDelete
  2. yes! Beeha sokong kak najwa. Bagi Beeha usaha first, minat akan datang kemudian. Kalau nak yg kita minat, belum tentu kita akan dapat sepenuhnya tanpa usaha , kan?

    ReplyDelete
  3. dua2 aliran pun best...masing2 ada kelebihan..

    p/s: salam, tengs drop by my blog n drop ur comment, saya follow sini terus ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wahida. yup2, smua bdg ada klbihan

      Delete
  4. I pun minat both seni & sains..and i explore both..kiranya puas ati la..minat dan dapat plak explore sendr both bidang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya explore dua2 jugak tp x dek bakat seni sgt....

      Delete
  5. Bidang seni menulis boleh luahkan bakat tu dkt blog kan..

    Sama la subjek sains dr dulu D C pastu matrik fail N C.. Haha..

    Tp alhamdulillah skrg masih lg dlm degree sains juga.. Tah kenapa susah betul zaman sekolah..


    Jalan2 sini...
    Jom baca artikel baru ni..
    Jemput join ye..

    https://www.ahmadhasif.my/2016/03/nak-20-orang-yang-nak-belajar.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..dulu blajar ABC pon rasa susah...

      Delete
  6. huhu.I dulu asalnya form 3 amik jurusan agama.Then sekola I sek kg tak ada jurusan sains.Ada ekonomi & akaun je. Sebab minat nk amik bio fizik n kimia i pun pindah sekola.Sekali sekola tu jurusan agama +sains.Rasa berat sgt bawa dekat 20 subjek so, pindah lg.Sekola di kl.Amik science. Till now Iam in science field. Math & science :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..bagus nya gigih... sya ni jenis pemalas sikit..hehe

      Delete
  7. Masa sekolah dulu sy ambil sains agama, masuk u ambil senibina, which is combination of art,sc and technical. But, sometimes, sy masih mencari2 siapa diri sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're too complicated mr anonymous

      Delete
    2. Because i need someone too complete me. Chia chia chia. Kalau cik najwa x berpunya lagi la. Hahaha. Habis la aku kalau dia ada pakwe. Btw, im seriously, joking. Peace

      Delete
  8. I was a Science student since high school. Now working as a Microbiologist in one of the private hospitals. Terus-terang saya katakan, looking for a job after graduated was not easy. Had to go through many phase of life; was in retailing for a few years. But alhamdulillah, rezqi Allah luas. So do not give up just yet, geniusesss!

    ReplyDelete
  9. Tak apalah, mungkin future itu lain dr apa yg diminati, tp boleh still minat seni wlopown amek sains kan najwa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu. minat tu boleh diteruskan

      Delete

sangat dialu-alukan komen yang positif dan membina =D

 

ALL RIGHT RESERVED BY NAJWA ZAHID|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI